среда, 09. мај 2018.

MLADI KROMPIRIĆI I BLITVA U ZAČINSKOM BILJU








Potrebno:

3 veze blitve (oko 15 listova)
1/2 kg belog mladog krompira
2 tvrdo kuvana jaja
2 kašike margarina
1 kašika brašna
čen belog luka
mleko
malo tvrdog sira, po izboru
kašika maslinovog ulja
morska so + biber
začini: (po prstohvat suvog) majčina dušica i ruzmarin
            (po par listića svežeg) bosiljak, nana, origano

* svi začini su iz moje "baštice", sa terase, osim majčine dušice :)

Oprati blitvu i iseći je na komade od par cm. Oprane krompiriće iseći na ploške, ne mnogo tanke.
Skuvati jaja i iseći na ploške.
U veliku šerpu sipati vodu i dodati sve začine, uz so. Kad provri, dodati krompiriće i nakon 10 min blitvu. Ukupno kuvati 20-25 min. Kad omekšaju, procediti i sipati u vatrostalnu posudu premazanu sa malo ulja. Po vrhu  poređati jaja.
U posebnoj šerpici na laganoj vatri otopiti margarin, prodinstati sitno seckani beli luk, sipati brašno i dodavati mleka do željene gustine bešamela. Posoliti i pobiberiti. Preliti preko predhodno pripremljene mase, izrendati tvrdi sir i zapeći u zagrejanoj rerni na 200 step C. Kad porumeni, izvaditi i služiti toplo, uz sezonsku salatu.

Jedno jelo, a sadrži sve potrebne namirnice za kompletan obrok. Uz to, brzo se i lako sprema, nije skupo, a tek što kuća miriše!


Нема коментара:

Постави коментар