петак, 12. мај 2017.

SPANAĆ U BEŠAMELU, SA PROSOM I MLADIM LUKOM



Potrebno:
750 g spanaća
1 šolja (od kiselog mleka ~ 200 ml) prosa
6-7 strukova mladog luka
1 manja šargarepa
80 gr putera
2 kašike brašna
750-800 ml mleka
2 kašike maslinovog ulja
2 jaja
2 kašike kisele pavlake
morska so, biber, muškatni orahčić
1 kašika mešavine suvih začina (bosiljak, vlašac, majčina dušica...)

Pripremiti proso uveče, dan ranije (oprati ga kroz cediljku i potopiti sa 3 šolje vode). Ujutro procediti i kuvati u vodi, odnos 1:2,5 (šolja prosa: 2,5 šolje vode). Kuvati 10-tak minuta, pa procediti. U zagrejan tiganj dodati kašiku maslinovog ulja, pa propržiti iseckan mladi luk i krupno narendanu šargarepu. U to dodati proceđen proso. Par minuta mešati, posoliti i pobiberiti. Kad se prohladi, umešati pavlaku.

Bešamel: Otopiti puter, umešati brašno. Dodavati toplo mleko i na laganoj vatri neprestano mešati dok se ne zgusne. Posoliti, pobiberiti, pa dodati malo struganog orahčića i začine.
Oprati spanać i blanširati ga. Dobro ocediti i sitno iseckati. Umešati ga u bešamel.
Umutiti 2 belanca, posoliti i dodati žumanca. Kratko mutiti mikserom, da se izmešaju žumanca sa belancima. 2/3 mase umešati u smesu spanaća i bešamela (može se dodati i čen sitno seckanog belog luka. Meni ne prija, pa ga ne stavljam).

Vatrostalnu činiju premazati maslinovim uljem (1 kašika), usuti polovinu smese spanaća i bešamela, pa celu masu prosa. Prekriti drugim delom spanaća. Na vrhu premazati preostalom smesom jaja.

Peći u zagrejanoj pećnici na 200 step.C do 15 min.


Služiti toplo, sa kiselim mlekom (jogurtom).

Нема коментара:

Постави коментар