понедељак, 15. мај 2017.

PUDING OD ZELJA, SREMUŠA I PROSA





Potrebno:
3 veze mladog zelja (oko 20-tak listova)
5 listova sremuša
1 čaša (od kiselog mleka ~ 200 ml) prosa
1 šargarepa
1 veza mladog luka
1 kašika maslinovog ulja
50 gr putera
3 jaja
2 kašike kisele pavlake
morska so, biber

Proso se priprema dan ranije, uveče. ( Ja spremim veću količinu i pripremljen, skuvan proso držim par dana – dobro oceđen – u zatvorenoj posudi - vakumirano): opere se pod mlazom vode u cediljki, pa se drži potopljen u vodi do ujutro. Onda se procedi i kuva u vodi (odnos 1:2,5) 10-tak min. Opere se u cediljki pod mlazom hladne vode i dobro ocedi.
Na maslinovom ulju propržiti vezu sitno seckanog mladog luka i šargarepe, iseckane na kockice. Kad malo omekšaju, dodati seckani sremuš. Skloniti s vatre nakon par min. U masu dodati otopljen puter, proso, dva žumanca  i seckano zelje (nije potrebno kuvati ga!). Posoliti i pobiberiti. Umutiti dva belanca pa ih umešati u masu.
Sipati u vatrostalnu posudu, ovlaš zamašćenu puterom.
Viljuškom umutiti jaje, posoliti i umešati pavlaku. Preliti preko pudinga. Peći u zagrejanoj pećnici 1/2h – prvih 20 min na 200 step, kasnije smanjiti na 150 step C.

Služiti sa kiselim mlekom ili jogurtom, uz domaći, bezkvasni hleb. 



Нема коментара:

Постави коментар