понедељак, 21. март 2016.

ŠPIKOVANE ĆUREĆE GRUDI SA ZAČINIMA I NA POVRĆU



Potrebno:

komad ćurećih grudi ( od 1,5 do 1,8 kg)

- za špikovanje
manja šargarepa (iseći na ploškice)
3 čena belog luka (iseći na manje komade)

- začini
na vrh kašičice đumbir u prahu
1/2 kašičice zatara
1/4 kašičice kumina
1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
1 kašičica morske soli
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice kardemoma
na vrh kašičice (trunka) šafrana
1/2 kašičice mešavine tucanog semena korijandera, slačice i karanfilića

Išpikovati grudi i natrljati mešavinom svih začina. U sud za pečenje sa poklopcem (pekač ili sač) sipati malo maslinovog ulja - od komine (2 kašike). Upaliti rernu na t 200 step C, kratko ugrejati ulje, spustiti meso i peći oko 1h (sa poklopcem). Povremeno prelivati i okretati meso.



- povrće
2 srednje glavice crvenog luka (iseći na ploščice)
1 veći plavi patlidžan
2 manje tikvice
3 šargarepe
2 zelene paprike
2 čena belog luka
šaka grožđica

2 pečene (oljuštene) crvene ljute paprike (stavljaju se na kraju pečenja)

- preliv za povrće
400 ml vode
1 kocka za supu (pileća)
2 kašike paradajz-pirea
1 kašika meda

Povrće iseckati na komade veličine ~ 2 cm i u voku na malo ulja (2 kašike) mešajući pržiti 2-3 min.

Sipati povrće u pekač, preliti pripremljenim prelivom i u otkrivenom sudu peći  još 1/2 h. Iseckanu ljutu papričicu nabacati na povrće.

Pripremiti kus-kus: 2 šolje (od jogurta ili kisele pavlake, ~200 ml) vode posoliti i staviti da proključa. U veću činiju uliti vodu, pa dodati 2 šolje kus-kusa. Pokriti činiju i ostaviti je na 5 min. Promešati nabubrelu masu, dodajući listiće putera (~ 30 gr).

Na velikoj tacni servirati kus-kus, preko njega staviti povrće, okolo ćuretinu isečenu na listove.

Нема коментара:

Постави коментар