субота, 19. март 2016.

KOLAČ SA SREMSKIM SIROM, BELOM ČOKOLADOM I MALINAMA




Potrebno:
 - za žuti sloj

5 jaja
200 gr bele čokolade
250 gr sremskog neslanog sira ("švapski") ili krem sira

- za ružičasti sloj

350-400 gr malina (može i zamrznute)
100 gr šećera
250 gr slatke pavlake
200 gr sremskog neslanog sira
2 kesice želatina u prahu (od po 10 gr)

- za prelivanje

100 gr čokolade za mešenje
50 gr margarina

Odvojiti belanca od žumanaca (belanca staviti u frižider). Otopiti na pari belu čokoladu, pa kad se malo prohladi, izmešati sa sirom i žumancima. Umutiti belanca pa lagano dodati predhodnoj masi. Sipati u modlu (26) sa mehanizmom za otvaranje stranice. Predhodno staviti pek papir na dno i traku po obodu. Modlu naglo spustiti sa visine na radno mesto i ponoviti nekoliko puta (grubo), da bi se istisnuo vazduh. Modlu staviti u veći sud napunjen vrelom vodom i peći u zagrejanoj rerni na 180 step C oko 20 min. Smanjiti t na 150 i peći još 20 min. Isključiti rernu i ostaviti testo da "istišti" u rerni ~15 min.

Maline posuti šećerom i na tihoj "vatri", mešajući, napraviti gustu, tečnu fazu (oko 10-tak min). Prohladiti. U posebnom sudu želatin preliti sa 2-3 kašike vode i ostaviti ga da nabubri 5 min. U međuvremenu, ulupati slatku pavlaku, pa joj dodati sir. Otopiti želatin, ali paziti da ne proključa! i sipati ga u voće. U tu masu lagano umešati sir sa pavlakom.

Na ohlađenu žutu koru sipati voćnu i staviti u frižider da se stegne (recimo, celu noć). Otopiti na pari čokoladu s margarinom. Kolač izvaditi iz kalupa okrenuvši ga uz pomoć tacne za serviranje tako da žuta kora dođe odozgo. Preliti otopljenom i malo prohlađenom čokoladom.

4 коментара:

  1. Ne mogu da verujem, tih dana sam pravila sličnu stvar sa belom čokoladom, jajima i (pokušaj sa rikota) sirom, ali sve u mini količinama.
    Ovaj tvoj recept je daleko ispred, moraću da isprobam :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ima neka tajna veza....:)
    Taj kolač koji si pravila zove se japanski čiz-kejk. Ide sa 3 jaja, 120 gr sira i 120 gr bele čokolade, zar ne? Ovde je sličan odnos ali malo veće količine. Jer navedeni japanski je meni - jedan zalogaj ;) Znaš već - kod Japanaca sve malecko :) Tako je dobio nadgradnju koja, mogu ti reći, izvrsno "paše". Deluje komplikovano, ali vredi probati. Javi kad probaš, ili još bolje - zovi ;)

    ОдговориИзбриши
  3. To su mere, kao za mačku. Tek kad sam počela da pravim videla sam da traže kalup od celih, spektakularnih 15cm.
    Razlih ga u običan mali kalup i sad me je sramota da stavim te slike, koliko je sve malecko.
    Ovo tvoje izgleda daleko, daleko bolje, a i veće :)

    ОдговориИзбриши
  4. Iskreno, taj mišji recept odmah sam zanemarila. Mere sam uvećala, sa malim rizikom: da li će ta, uvećana masa, lepo da se ispeče? Ali sam je dobro "stresla" i bilo je OK, uz malo uvećanje i vremena pečenja.

    ОдговориИзбриши