недеља, 09. јун 2013.

TORTA SA POMORANDŽAMA I PEČENIM BADEMIMA





Torta sam pravila u povodu rođendana starijeg sina Nikole.

Potrebno za kore:
8 jaja
200 gr smeđeg šećera
250 gr pečenih badema
2 ravne kašike brašna
2 ravne kašike mlevenog keksa
4 pomorandže (sok i narendana kora)

Krem:
5 jaja
200 gr smeđeg šećera
200 gr čokolade za kuvanje
2 kašike brašna
2 kašike mleka
2 pomorandže (sok i narendana kora)
250 gr putera

Za ukrašavanje:
mrvice ili ljuspice badema

Postupak: praviti dve kore od prepolovljene date mere. Ukoliko imate bademe sa korom, prelijte ih vrelom vodom, pa ih posle par minuta ogulite.Oguljene badene prepeći u rerni (dok ne dobiju zlatno-žutu boju). Kad se ohlade, samleti ih.
Mutiti 4 belanca. U posebnom sudu mutiti mukserom 4 žumanca sa šećerom. Dodati brašno, keks i pomorandže. Na kraju lagano varjačom umešati mućena belanca. Sipati u okrugli pleh 26 cm, u koji na dno stavite pek-papir. Staviti u predhodno zagrejanu rernu na 200 step.C. Peče se 25-30 min, s tim da se t smanji posle 15-tak min na 150.
Ponoviti postupak za drugu koru.
Dok se kore hlade, napravite krem.
Otopiti na pari čokoladu. Dobro umutiti belanca sa šećerom, pa dodati žumanca. Mutiti oko 5 min. Dodati ostale sastojke i nastaviti mućenje nad parom. Postupak traje dok se krem ne zgusne.

Ohladiti krem i u njega umešati dobro umućen omekšali puter. Filovati tortu i ukrasiti po želji.
Torta je jako sočna i prilično izdašna. Posebnu čar daje joj miris pomorandži.




2 коментара:

  1. I izgleda fenomenalno!
    Podseća me na Vasinu, a ovu tvoju bih baš i probala da napravim.
    Ne razumem samo zašto u svim receptima tog tipa badem mora da se oljušti. Čini mi se kao dodatni, pipav posao, a kada se sve samelje ne bi trebalo da se oseti da li je ljušten ili nije. Je l' valja ova filozofija ili opet amaterski lupetam?
    I sorry, videh tek sada, ovi dani me drža podalje od kompa.

    ОдговориИзбриши
  2. Bademe možeš pripremiti dan ranije, naprimer. Ljušti se jer mu je debela kožica, pretpostavljam, i suva...Jeste dosadno, ali je neuporedivo bolje kad su oljušteni...
    Nije neko objašnjenje, ali ne znam bolje ;)
    Ako uspe(š) da je ne smaže(š) tj.sačuvaš dan-dva, tek je onda super...
    Probaj pa javi! Ili, bolje, pozovi :)

    ОдговориИзбриши