среда, 04. јануар 2012.

NOVOGODIŠNJA CRNO-BELA TORTA



Dani novogodišnjih praznika imaju posebno značenje za mene. Tih dana nastojim da barem jednog prazničnog dana okupim blisku rodbinu u par časova prijatnog druženja. Ove godine nam je stigao i dragi, daleki gost iz Njujorka - moj mlađi bratić, pa je radost bila potpuna!




Ne trebam naglašavati sam se držala starog, tradicionalnog obeda koji ne sme izostaviti rusku salatu, podvarak, sarmu i pečenje...



Predjelo: pršut, kozji sir, šarena rolada od pečurki, ruska, celer i urnebes salata.
Supa pileća
Sarma
Ćurka sa mlincima
Podvarak sa prasećim pečenjem
Zelena salata, zimske salate iz tegli
Kapri torta i Novogodišnja torta




Kako je sve pobrojano poznato, zadržaću se samo na Novogodišnjoj crno-beloj torti. Odlična je, probajte!





NOVOGODIŠNJA CRNO-BELA TORTA

Potrebno:
300 gr mlevenih oraha
10 jaja
200 gr slatke pavlake
200 gr čokolade za mešenje
250 gr putera
25 kašika kristal šećera
100 gr mlevenog šećera
10 supenih kašika mlevenog keksa
½ kesice praška za pecivo
100 ml mleka

Kore:
Umutiti 5 belanaca sa 10 kašika šećera. Dodati 5 kašika mlevenih oraha, 5 kašika mlevenog keksa i pola potrebne mere praška za pecivo. Peći u okrugloj modli za torte u koju pre sipanja mase staviti pek-papir, u zagrejanoj pećnici na 180 step.C oko 20 min. Pred kraj (zadnjih 5-6 min) smanjiti t na 100 step.C . Ispeći dve takve kore.
Prvi fil:
Umutiti slatku pavlaku.
Drugi fil:
Žumanca sa mlevenim šećerom mutiti 15 min na pari. Dodati 100 gr omekšale čokolade.
Posebmo umutiti 200 gr putera, a 200 gr oraha popariti sa vrelim mlekom. Kada se sve mase ohlade, sjediniti ih.

Premazati slatkom pavlakom pa čokoladnim filom, jednu pa drugu koru.

Preliv:
5 kašika šećera preliti sa 5 kašika šećera, kratko prokuvati pa dodati 50 gr putera i 100 gr čokolade. Na laganoj vatri prokuvati, prohladiti fil ali da ostane tečan, pa preliti preko torte.

I, evo dela atmosfere...

2 коментара:

  1. Slike savršene, sto prepun, gosti fini. Šerpice, sretan i Božić, pa da se bacimo na dijete ;)
    Sve najbolje!
    PS. Recept će isprobati moja mladunka, a ja ću da probam finalni proizvod... Ah, šta ću... :)

    ОдговориИзбриши
  2. E, draga Kiro, u pravu si...jedva cekam ponedeljak i pocetak radnih obaveza... ovo je ubitacno i pored svakodnevnih setnji :)

    ОдговориИзбриши