недеља, 13. новембар 2011.

PASTRMKA U SOSU OD LIMUNA NA KINESKI NAČIN
















Možda sam već negde rekla, ali evo, opet ću ponoviti: volim kinesku kuhinju jer su velike mogućnosti kombinacija raznih ukusa. Danas sam spremala jedan takav recept sa ribom i ukusima koji idu od slatkog, ljutog, kiselog i slanog. Jelo se i ne sprema baš brzo, ali se isplati. Ako zbog ničeg drugog, a ono isprobati sve ove ukuse "na gomili" :)

Potrebno:

8 srednjih pastrmki
8 kašika oštrog brašna
1 1/2 kašičice soli
1 1/2 dl vode
2 belanca
3 kašike ulja
ulje za duboko prženje

Sos:
2 dl limunovog soka
1/2 limuna isečenog na tanke kolutiće
3 dl hladne vode
3 kašike smeđeg šećera
na vrh noža đumbira
1 kocka za pileću supu
2 kašike finog skroba (gustina)
1/2 ljute crvene papričice, iseckane na sitne komadiće

Očistiti, oprati i posušiti pastrmke. Uvaljati ih u brašno, pa ostatak brašna pomešati sa ostalim sastojcima, osim belanca. Na kraju dodati umućena belanca i lagano ih umešati u masu. Provući pastrmke sa obe strane kroz masu i pržiti u dubokom ulju. Ostaviti ih na papirnim ubrusima da upije višak ulja. Poređati ribu u dublji sud ili pleh. Pripremiti sos mešajući sve sastojke i kuvati oko 2 min. Preliti toplim sosom ribu i posuti seckanom ljutom papričicom.

Prilog: kuvani pirinač pripremljen sa šargarepom i peršunom, posipan rendanim tofu-sirom.


4 коментара: