недеља, 28. август 2011.

SUTLIJAŠ SA KRUŠKAMA I BRUSNICAMA














Potrebno:
4-6 komada kruški, srednje veličine
100 gr mlevenih oraha
2-3 iseckane polutke oraha
50 gr brusnica
20 kašika kristal-šećera
1/2 lit mleka
5 vanila
1/2 kesice cimeta
15 kašika pirinča
1/2 limuna

Oljuštiti kruške (ostaviti peteljke), pa ih protrljati polutkom limuna da bi se sprečila oksidacija tj. promena boje. Staviti u šerpu 10 kašika šećera i preliti vodom, tek da šećer ogrezne. Kuvati jedno 5 min, spustiti kruške i naliti vodom da kruške budu potpuno potopljene. Kuvati još 15 min, probati viljuškom sa donje strane da li su kuvane. Ne smeju se prekuvati pa ja iz tog razloga koristim tzv. domaće, ne previše sočne kruške.
Za to vreme skuvati pirinač na vodi ( 10 min) pa ga iscediti, naliti mleko, sipati preostali šećer i vanilu i skuvati sutlijaš (još 10 min). Kad se prohladi umešati brusnice.

Kuvane kruške izvaditi iz šerbeta. Ohladiti ih, prepoloviti i lagano izdubiti (izvaditi semenke i srce). Samleti orahe i preliti ih sa malo vrelog, kipućeg šerbeta u kome su se kuvale kruške. Tom masom napuniti polutke, posuti seckanim orasima i svaku preliti sa malo tečne čokolade.

Ohlađeni sutlijaš servirati na sredinu tanjira, posuti cimetom. Okolo poređati polutke kruški.


4 коментара: