недеља, 03. октобар 2010.

PITULJICE OD HELJDE SA ŠAMPINJONIMA I PRELIVOM OD SEMENKI BUNDEVE



Evo jednog predloga brzo spremljene večere ili posluženja za iznenadne goste (pod uslovom da imate sve sastojke u kući!).

Potrebno:½ kg heljdinih kora
3 čaše od 200 gr kisele pavlake
1 jaje
½ kg šampinjona
2 glavice crnog luka
3 kašike bio-začina
1 kašika majčine dušice
½ kašičice mlevenog bibera
30 gr mlevenih semenki bundeve
100 ml slatke pavlake
100 ml posnog majoneza
prstohvat morske soli
300 ml ulja za duboko prženje




Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk, pa dodati isečene pečurke i dinstati dok ne uvri tečnost. Dodati po ukusu bio-začin, biber i majčinu dušicu. Kad se nadev ohladi, umešati jaje i 2 kašike kisele pavlake.
Svaku koru premazati sa po 2-3 kašike kisele pavlake, na jednu stranu staviti nadev (3 kašike), pa urolati koru i iseći je na 4 dela. Tako postupiti i sa ostalim korama dok se ne utroši fil.
U tiganju zagrejati ulje i kratko (1 do 2 min) pržiti pituljice, dok ne dobiju zlatnu boju.
Vaditi ih šupljikavom kašikom na papirni ubrus i servirati.
Preliv: pomešati i umutiti žicom majonez i slatku pavlaku, posoliti i umešati sitno mlevene suve, očišćene semenke bundeve.

Uz ove pituljice odlično paše crno pivo...provereno :)

3 коментара: