понедељак, 11. октобар 2010.

ĆUREĆE ŠNICLE SA BROKOLI GNEZDOM



Kako su brokoli jedno od najomiljenijeg povrća kod mene, danas vam predlažem jednu varijantu barenih brokola na pari, sa neobičnim prelivom i sa "gnezdom" od testa.
Ćureće šnicle i nisu obavezne, ali se meni sviđa da na tek spremljene šnicle, u natur varijanti, stavim toplo parče gnezda i dobijem kompletan obrok na jednom mestu.

Potrebno

za podlogu od mesa:
600 gr ćurećeg belog mesa
malo maslinovog ulja
sok od 1/2 limuna
biozačin
sušena menta
ruzmarin
bosiljak

za gnezdo:
1 jaje
50 gr otopljenog margarina
350 - 400 gr brašna
1/2 pakovanja kvasca (15 gr)
1 dl mlakog mleka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2-3 kašike barenih i zgnječenih brokola
1 žumance za premazivanje

povrće:
600 gr brokola

za sos:
2 kašike tahini-ja (susamove paste)
sok od 1/2 limuna
50 ml vode
1 kašičica rena




Obariti brokole na pari, odvojiti par krunica za testo. Ostaviti da se ohladi.
Spremiti kvasac u mlakom mleku, sa šećerom. Kad se kvasac podigne, dodati ga u sud sa brašnom i ostalim sastojcima. Dobro umesiti testo, s tim da bude što je mekše. Ostaviti da nadođe, na toplom.
Otkinuti 3 parčeta testa, napraviti trakice i uplesti pletenicu. Na tepsiju sa pek-papirom staviti preostalo testo i na ivicama pletenicu. Premazati umućenim žumancetom. Peći 20 min, 10 na jakoj vatri od 220 step C, posle smanjiti na 150.

Poređati brokole u šupljinu gnezda i preliti sosom.

Sos se sprema muteći tahini i limunov sok, uz postepeno dodavanje vode. Na kraju umešati ren (gotov, iz tegli)

Šnicle istući lagano, posuti začinima, pa preliti mešavinom maslinovog ulja i limuna.
Ostaviti 1/2 h pa pržiti na teflonu, bez dodavanja masnoće.

8 коментара:

  1. Pa ovo je pravi specijalitet, sto dobro izgleda a verujem da je i ukusno...

    ОдговориИзбриши
  2. Šerpice, ovo je izuzetno atraktivno! Meni pletenice baš ne idu od ruke, mogu samo da se divim tvom radu i vježbam, vježbam... dok najzad ne ispletem pristojnu pletenicu:)

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala, Majo! Tvoje kuvarske kreacije su savršene, a ti nikad (osećam!) nisi zadovoljna i težiš boljem i lepšem :) Tvoja rafiniranost fascinira! Ako ćemo o pletenicama, ja se baš i nisam proslavila, ali nisam odolela da ih ne postavim na blog, jer ko zna kada ću opet ponoviti ovu kombinacuju ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Ajao SAVRŠENO!!! Iako sam već dosadna sa belim mesom ovo se prosto mora probati a i jedini način da suprugu uvalim malo zdravog zeleniša :-)))) Prvo izgleda savršeno a drugo deluje ukusno! Svaka čast! Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  5. Pozdrav, Jovana :) Javni kako je muž preživeo "dan zeleniša"....

    ОдговориИзбриши
  6. Jako dekorativno jelo, a sigurna sam i da je jednako ukusno. :)
    Odlična ideja i kombinacija sastojaka. :)

    ОдговориИзбриши