понедељак, 09. август 2010.

MAMAN



škripe hrpe
kosti gomila
topli zagrljaj


(koščato moje
u obla jutra)


vlakna i vlasi
sede


dok se vlasi
ne dosete
dok neke nove
prilika posete
ne čuješ
ditiramb
harfa i viola
cvrkut


(a ’di ti ram
za tratinčice
mila staričice)


opet moje
srce izuveno
talas vreline
niz umiveno
lice
uz lice
kost uz kost
a srce...


k‘o srce

Za moju dragu lavicu koja danas slavi - Rozen torta

Korice
Umutiti 150 gr putera sa 150 gr secera u prahu, jednim jajetom, 100 ml mleka, kesicom praska za pecivo i 300 gr brasna. testo podeliti na 10-12 delova, od svakog razvuci tanku koricu velicine pravougaonog pleha 35x20 i peci svaku pojedinacno na prevrnutoj strani pleha, na 180 step.C. Nakon 10 min smanjiti t na 100-120 stepC. Korice treba da ostanu bele.

Fil
300 gr mlevenih oraha
250 gr putera
200 gr secera
3 kesice vanil-secera
4 belanca
100 ml vrelog mleka
Izmesati vanilu, secer i orahe i popariti vrelim mlekom.
kada se masa prohladi, dodati joj umucen puter, a na kraju 4 umucena belanca i staviti 10-tak min u frizider.

Svaku koricu mazati peruskom umocenom u hladno mleko i filovati pripremljenom masom, dobro pritiskajuci narednu koricu na nanetom filu. Na poslednju koricu naneti glazuru

Preliv - glazura
250 gr secera u prahu
par kapi limuna
par kapi jestive boje ili ekstrata od maline
50 ml vrele vode

Torta se ostavi u frizider i moze se posluziti nakon 5-6 h.

4 коментара:

  1. Srećan vam rođendan!
    Da ste nam obe zdrave i nasmejane... i roze ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Blagodarim, yzse :) Ne mogu te pozvati na torticu, jer je smazana brzinom svetlosti. Ni roze trag ne osta za njom ;)

    ОдговориИзбриши
  3. E ovakvu Rozen tortu volim...recept je jako slican mome...ja one sitne kolace sto se prave sa gotovim korama ne priznajem kao rozen torta, tj. to su kolaci , a ovo je torta, svaki put je porucim od mame za svoj rodjendan..ona i dalje insistira da je ona pravi tako da sam ja imala samo jedan pokusaj...neprevazidjena je..i retko ko pravi kore...odlicno!

    ОдговориИзбриши
  4. emo_serpica (Google)10. август 2010. 23:38

    Jelena, uz Vasinu i Reformu, ovo mi najdraza torta. Pravljenje kora je dugotrajan proces, ali ako se naoruzas strpljenjem, ide...Osim toga, dok se korice peku, mozes bilo sta drugo da radis, tako da vreme pravljenja prodje neprimetno. Samo je vazno da ostanu bele. Ostalo je rutina.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши