среда, 06. јануар 2010.

ČESNICA



Česnica se smatra izuzetno važnim obrednim kolačom. Spravlja se od belog brašna, sa vodom i mašću, bez kvasca. Česnica se mesi prvog dana Božića kad prvo zvono zazvoni u crkvi ili izmedju jutrenja i dostojna. Sam naziv je zanimljiv zato što potiče od reči "čest", "deo", "sreća", jer se lomi na delove, prema broju ukućana, da bi se po tim delovima proricala sreća. Česnica simbolizuje rodjenje mladog Hrista kada su ga pastiri darovali. Verovalo se da česnica predstavlja dobar rod useva i drugi berićet.

Ja sam svoju česnicu spremala po ovom receptu:
* 1/2 kg brašna
* 200 ml mleka
* 2 jajeta
* 25 gr svežeg kvasca
* 150 gr margarina
* 1/2 kašičice soli
* 1 kašičica šećera

Za premazivanje i posipanje:
* 1 žumance
* 1 kašika kisele pavlake
* 2-3 kašike susama

A može i ovako da izgleda:


Uz ove česnice, svim dragim čitaocima, pravoslavnim vernicima želim ugodno badnje veče i srećan Božić.
MIR BOŽJI! HRISTOS SE RODI - VAISTINU RODI!

11 коментара:

  1. Vaistinu se rodi, čarobnice! Pa ti si već uspela sve da spremiš, ispečeš i slikaš za blog! Zdravlja i ljubavi ti želim beskrajno! Srećan Božić!

    ОдговориИзбриши
  2. Skoro sve, draga Todora :) Hvala na divnim željama. Srećan Božić!

    ОдговориИзбриши
  3. Vaistinu rodi, MIR BOZIJI .
    Hvala na receptu, izgleda prelepo, mozda cu je bas tako napraviti sutra ali nazalost nemam susam.

    ОдговориИзбриши
  4. Pozdrav, Miro! Ma, ne treba ti susam, nije obavezan! Možeš posuti i kimom...Želim ti da lepo provedeš Božić!
    p.s.Šaljem ti letošnju sliku iz kafića na mail :)

    ОдговориИзбриши
  5. Sretan Božić tebi i tvojoj obitelji. :)

    Ova fotka ti je prekrasna, baš je lijepa atmosfera na njoj, nekako intimna. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala, Andrea, na čestitkama i divnom komentaru! Pozdrav !

    ОдговориИзбриши