понедељак, 14. септембар 2009.

ŠARAN ŠPIKOVAN ŠARGAREPOM NA TALJATELAMA



Moji ukućani vole kad im gotovim za ručak neki riblji specijalitet, tako da često i rado spremam bilo rečnu bilo morsku ribu. Ove nedelje smo se oko trpeze okupili u povodu jednog rođendana, i to u proširenom sastavu, tako da je riba bila poveća, a recept smišljen posebno za tu priliku.

Potrebno:
šaran (ovaj je bio težine cca 3.5 kg)
1 veća šargerepa
250 gr domaćih taljatela
(kupujem ih na pijaci kod prodavca kora za pitu i gibanicu – sjajne su i uvek friške!)
400 gr slatke pavlake
250 gr kisele pavlake
2 kašike pripremljenog rena
morska so
1+1 šake suvih šljiva (potopiti ih i držati u mlakoj vodi ½ h)
2-3 kašike maslinovog ulja
malo suvog bosiljka

Očistiti šarana, zarezati ga sa jedne strane (to će biti gornja strana pri pečenju), osušiti ubrusom i protrljati spolja i iznutra solju. U zareze ugurati tanke ploškice šargarepe (špikovati). U pleh staviti papir za pečenje, namazati ga sa malo maslinovog ulja i spustiti ribu. Gornju stranu i unutrašnjost premazati mešavinom kisele pavlake, 100 gr slatke pavlake i rena pa posuti bosiljkom. U unutrašnjost ribe staviti jednu količinu suvih šljiva, preostale šljive potopiti u vruću vodu i ostaviti po strani (suve šljive u drobu će pokupiti svu masnoću iz ribe i one se neće kasnije jesti – bacite ih pre serviranja). Preliti ribu ostatkom maslinovog ulja i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 220 stepeni C oko 1.5 h. Pred kraj pečenja pokriti al folijom i smanjiti temparaturu na 150 stepeni C. U osoljenu kipuću vodu spustiti taljatele i kuvati kratko. Dobro ih ocediti. Oceđene rezance pomešati sa ostatkom slatke pavlake. Iz pleha izbaciti masnoću i suve šljive, pa staviti taljatele. Kratko na par minuta zapeći u rerni, izvaditi i pobacati po plehu oceđene suve šljive.

Napomena: Riba se, umesto šargarepom, može špikovati slaninicom. To je meni ukusnije i zanimljivije, ali ne preporučujem onima koji imaju problem sa masnoćama!





Нема коментара:

Постави коментар