понедељак, 21. септембар 2009.

PINDŽUR



Vreme je idealno za spremanje zimnice i uglavnom poslednje dane sve svoje slobodno vreme provodim u tim poslovima. Mnoge moje prijateljice su s godinama promenile navike i uglavnom su sve prestale spremati zimnicu, pravdajući se nedostatkom vremena, želje ili novaca. Priznajem, i ja sam znatno redukovala svoje spremanje zimnice, ali i kada i ako to prestanem činiti, sigurna sam u jedno: spremanje pindžura po receptu koji mi je u nasledje ostavila svekrva, nikad neću. Ne zato što je od nje, već zato što je ovakav pindžur izvanredan (što potvrđuju svi naši gosti, o hvalospevima domaćih i da ne govorim!).

Potrebno:
8 kg crvene, mesnate paprike
4 kg paradajza (dobro zrelog)
1 veza peršuna, sitno seckanog
1 glavica belog luka, sitno seckanog
ljute papričice (od 2-6 kom, u zavisnosti koliko ljut pindžur volite!)
200 ml vinskog sirćeta
500 ml ulja
150 gr šećera
2 kašike soli
1 kesica konzervansa
par kapi esencije

Ispeći oprane i osušene paprike, oljuštiti ih i očistiti od semenki. Ostaviti da se cede u đevđiru 1-2 h. Za to vreme, popariti paradajz, oljuštiti, iseći na sitne komade i staviti da se kuva. U paradajz dodati 200 ml vinskog sirćeta, 300 ml ulja, 150 gr šećera i 2 kašike soli. Kuvati na tihoj vatri, dok ne ispari tečnost (oko 1h). Za to vreme iseckati peršun, beli luk i papričice. Oceđene paprike cepkati (možete ih i seckati uzduž nožem, ali je pravilno cepkanje na tanke uzdužne trakice! Nikako ne mleti mašinom za mlevenje!) U šerpu za kuvanje sipati 200 ml ulja da se ugreje, pa dodati paprike, preliti vrelim paradajzom, dodati peršun, beli luk i papričicu te na tihoj vatri kuvati, stalno mešajući. Kako se ne bi masa „uhvatila“ za dno šerpe, preporučujem da se ispod šerpe postavi tanka roštiljska žica, kako bi se dno šerpe odvojilo od ringle. Ovo je zaista efikasno, tako da se masa ne mora non-stop mešati, već tek povremeno, dok za to vreme možete nešto drugo raditi! Kuvanje traje otprilike 2 – 2.5h, u zavisnosti koliko su dobro oceđene paprike i ukuvan paradajz. Pri kraju kuvanja, mešanje raditi neprekidno i osoliti po ukusu (otprilike 2 kašike). Gotovo je kada provlačenjem varjače kroz masu ostane beli trag (vidi se dno šerpe). Isključiti, dodati konzervans i mešati još 5 min. Masu sipati u tople tegle i spustiti u toplu, isključenu rernu da odstoje 10-tak sati. Posle toga, umočiti kašičicu u esenciju, premazati površinu pindžura i povezati. Od navedene mase sirovog povrća dobije se 7 tegli od 800 gr.

6 коментара:

  1. hmmm.....divno ! ! !
    Sta mislis, moze li da uspe i bez konzervansa? Uopste ne svidja mi se ukus od vinobrana ili konzervansa :-(

    ОдговориИзбриши
  2. Pozdrav, SAKJACA! Da budem iskrena, nisam probala bez konzervansa. I ja ne volim te "dodatke", ali sam prinudjena, posto ostava u mom stanu nije idealna za zimnicu ( previse je topla!). No, moja svekrva je imala divnu ostavu, pa je ipak dodavala konzervans. To je jako malo na masu pindzura, pa mislim da je zanemarljivo. Ne znam, nisam pametna... mozda neko zna sta bi moglo da se stavi da ne dodje do kvarenja(budj, kiselost...) Mada, to je toliko dugo kuvano, da mozda moze i bez konzervansa...

    ОдговориИзбриши
  3. Zanimljiv recept, spremam ga:) Moja mama stalno to radi po nekom svojem receptu, ali možda je vrijeme da probamo i nešto drugačije:)

    ОдговориИзбриши
  4. Draga Sanela Mallory, volela bih da probas i uveris se...mozes pokusati i manju kolicinu, za probu. Javi, ako ga budes spremala kakav je! Pozdrav.

    ОдговориИзбриши