уторак, 15. септембар 2009.

PAELJA



Ovo omiljeno jelo španske kuhinje često i rado spremam, jer su mogućnosti kombinacija nebrojene. Jede se kao toplo predjelo, ali većina Španaca je konzumira kao glavno jelo. Kod nas u kući se jede na oba načina. Ovog je puta bila poslužena kao toplo predjelo. Može se koristiti razno povrće, razna vrsta mesa ali i njihove kombinacije. Moji ukućani najviše je vole sa morskim plodovima. Važno je samo da u kuhinji postoji obavezan začin za paelju – šafran, a sve je ostalo stvar inspiracije. Moram da priznam, ja nemam striktni recept jer se sve sprema „odokativno“ ali pokušaću po sećanju :).
Potrebno:
2 pakovanja od 350 gr zamrznutih morskih plodova
(naravno, svi ćemo se složiti da su morski plodovi direktno iz mora ili friški sa morske tržnice daleko bolji, ali nažalost...moram se zadovoljiti kupovinom u supermarketima)
200 gr pirinča za rižoto (često koristim i integralni pirinač, ali ga tada predhodno skuvam)
2 glavice crnog luka
2 veće šargarepe
2 crvene paprike
200 gr zamrznutog graška
100 gr zamrznute boranije
2 listića suvog lorbera
2 kašike bio-začina
sitno seckanog peršuna
malo maslinovog ulja
1/4 kašičice šafrana

Na maslinovom ulju propržiti luk, dodati sitno seckanu šargarepu, crvenu slatku papriku, boraniju i grašak. Kad se to par minuta uprži na jakoj vatri uz stalno mešanje, dodati zamrznute morske plodove i preliti sa šoljom vode. Smanjiti temperaturu i pirjaniti 10 minuta. Dodati pirinač i naliti vodom, te kuvati na tihoj vatri oko 10 min. Dodati začine , blago protresti sud u kome se sprema i staviti u rernu da se zapeče još 10 min. Voditi računa da ne bude vodnjikavo...Pirinač treba da bude sipkav, rastresit, ali ga nikako ne mešati. Posudu u kome se sprema paelja često, blago protresati.
Paelja se, inače, priprema u posebnim plitkim i tankim plehovima, koje ovde kod nas, nažalost nisam uspela pronaći.
Napomena: mogu se koristiti pileće, juneće, jagnjeće ili svinjsko meso ili razne vrste ribe, ali isto tako je moguće kombinovati ribu i meso...I povrće se može kombinovati. Pored navedenog, koristim i paradajz, i/ili kukuruz, i/ili plavi patlidžan...

Нема коментара:

Постави коментар