среда, 30. септембар 2009.

MESNI ROLAT NA TESTENINI SA SOSOM OD PARADAJZA



Nisam neki ljubitelj mlevenog mesa, ali ako ga i spremam to obično bude ovaj rolat. Moguće su različite kombinacije punjenja, napr. kuvano jaje i slaninica ili kelj / blitva i kuvano jaje ili šunka i barena šargarepa ili pečena paprika, sir i kajgana … važno je da se rolat na preseku šareni :) Ovog puta je moj izbor bio blitva i kuvano jaje.

Potrebno:

za rolat
1 kg junećeg mlevenog mesa
1 veća bela kifla
1 srednja glavica crnog luka, veoma sitno sečenog
2-3 češnja belog luka, veoma sitno sečenog
6 kuvanih jaja
2 veze blanširane blitve
seckani peršun
bio-začin
biber crni
aleva paprika
malo sitno seckane mesnate slanine
vrlo malo ulja ili margarina
al-folija

za testeninu
500 gr flekica ili širokih rezanaca ili taljatela
sos od paradajza (šalša)
jedna šaka pinjola

Izmešati meso, slaninu, kifle potopljene u mleko, luk i sve začine, napraviti ujednačenu masu, te je rasprostrti na blago omašćenoj al-foliji. Veličina pravougaonika je prema plehu u kome se peče rolat, otprilike 30x15 -20 cm.
Na meso složiti blitvu, posoliti je i posložiti oguljena jaja. Napraviti rolat i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 220 ºC oko 30 min.
Sa prohlađenog rolata skinuti foliju i staviti ga na tanjir za serviranje.

Obariti testeninu, preliti sosom i posuti pinjolama.

Napomena: Sos od paradajza pravim kao zimnicu. Složim ga u plastične kutijice , pa u zamrzivač. Sos koristim kao preliv za razne testenine, za dodatak kuvanim jelima, za pice itd.


Potrebno za sos:
10 lit čorbe od paradajza (poparen, oljušten i izmleven paradajz)
3 kg jako sitno seckanog crnog luka
3 glavice jako sitno seckanog belog luka
par listova izmrvljenog lovorovog lišće
3 veze sitno seckanog peršuna
1 veza sitno seckanog celerovog lista
3 šargarepe, narendane na najsitnije rende (mikser)
3 parike, jako sitno seckane
1 kesica ruzmarina
1 kesica suvog bosiljka ili 2 veze svežeg
½ lit maslinovog ulja
100 gr šećera
morske soli po potrebi

Zagrejati ulje i propržiti oba luka dok se ne ucakle, dodati šargarepu, papriku i dinstati par minuta, te dodati čorbu. Dodati šećer. Kuvati na tihoj vatri dok ne ispari voda, otprilike 5h. Pri kraju dodati navedene začine. Kad se sos ohladi, sipati u priručne plastične posudice za zamrzavanje.



6 коментара:

  1. Ti divno kuvaš,dodje mi da se preselim kod tebe!

    ОдговориИзбриши
  2. Ha,ha ... može, Vera: ja kuvam, ti mesiš! Di bi nam kraja bilo?

    ОдговориИзбриши
  3. Đakonije od mlevenog mesa su mi nekako najomiljenije... Ali, pošto sam na dijeti, i bez uvrede, za danas biram Verine šampinjone, i to bez jajeta, nego samo sa malo peršuna i belog luka. Pa kad me to danas "zadovolji"(?!), sutra navaljujem na ovakav rolat, sa sve iseckanom slaninicom unutra iako nije po receptu. Eto, kad volem da jedem! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Kako je ovo lepo!
    Ali, odoleću iskušenju da napravim bar slično. Uživaću gledajući sliku.
    (Ovog leta sam "nabacila" 2 kg. što znači da ne mogu da zakopčam najudobnije pantalone.)

    ОдговориИзбриши
  5. Ja se debljam i gledajući sliku, hahahhh
    Hvala na komentaru, anima.art.

    ОдговориИзбриши