понедељак, 07. септембар 2009.

KOLAČ OD SIRA SA VINOGRADARSKIM BRESKVAMA I PISTAĆIMA




Divne, samonikle voćke , negde zvane seftelije, sjajnog mirisa i slatkasto-gorkastog ukusa su bogomdane za džem. Nisam mogla odoleti njihovom divnom mirisu, te sam za ovaj kolač, gde obično koristim jagode, koristila upravo njih.

Potrebno:
1 kg vinogradarskih bresaka
za testo:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 kašika ulja
100 ml soka od pomorandže

za krem:
500 gr sremskog sira
250 gr slatke pavlake
1 kisela pavlaka
2 kesice želatina
1 čašica konjaka ili orahovače
sok od ½ limuna
200 gr šećera u prahu

za ukrašavanje
50 gr očišćenih i seckanih neslanih pistaća


Napraviti patišpanj i kad se ohladi preliti sokom. Potopiti želatin, ostaviti da nabubri.Umutiti penasto sir sa šećerom, dodati limun i alkohol, pa umešati umućenu slatku pavlaku i dodati kiselu, blago mešajući. Na kraju umešati rastopljen želatin. Na koru poređati iseckano voće, umočeno u limunov sok (da ne oksidiše), pa krem. Ukrasiti seckanim voćem i pistaćima. Odložiti u frižider da se stegne.

4 коментара: