недеља, 05. јул 2009.

VREME TIKVICA I MALINA



Od svih godišnjih doba ovo sada mi je najlepše: pijačne tezge su prepune zeleniša, izbor voća i povrća je izvrstan. Jedino u ovo doba mogu i volim da odem na pijacu. U ostala godišnja doba to prepuštam suprugu , jer on uživa u tome (ima svoje stalne dobavljače za sir i kajmak, za jaja, za voće i povrće koje ostavljamo kao zimnicu... i sa prodavcima voli da popriča, zastane, pita kako napreduju poljski radovi i sl. Ja za to nemam vremena, pa samo protrčim između tezgi...) Sa svim ovim vrednim seljacima smo stari poznanici i može se slobodno reći, i prijatelji.
Od svega ponuđenog, tikvice i plavi patlidžan su mi najdraže povrće, a od voća maline. I zato ću ovaj post posvetiti upravo tikvicama i malinama. Ovo je moj predlog jednog običnog ručka, koji se relativno brzo i jednostavno priprema, a količine su za 6 osoba.
1. Čorba od tikvica
2. Pileće belo meso sa šampinjonima i suncokretom
3. Uštipci od tikvica i sira
4. Kupus salata sa leblebijama
5. Brownies sa malinama

1. Čorba od tikvica
Potrebno:
2 tikvice srednje veličine, izrendane na krupnije komadiće
1 glavica crnog luka, sitno seckanog
1 šargarepa, izrendana na krupnije
malo ulja
2 kašike skrobnog brašna
Biozačin
morska so, biber u zrnu i 2 lista suvog lorbera
manja vezica sveže mirođije, sitno seckane
1 žumance, kašika kisele pavlake
Na ulju prodinstati luk, dodati šargarepu, pa tikvice. Pržiti par minuta uz neprestano mešanje, pa dodati skrobno brašno. Uliti hladnu vodu i kuvati na tihoj vatri 20 min. Dodati začine .U činiji za služenje izmešati jaje i pavlaku, pa lagano usuti vrelu čorbu i promešati. Začiniti mirođijom.

2. Pileće belo meso sa šampinjonima i suncokretom



Potrebno:
3 kom pilećih grudi ( očišćenih od kostiju i iseckanih na kockice 2 cm)
400 gr kisele pavlake
2 jaja
malo kari praha
200 gr šampinjona, sitno seckanih na listiće
50 gr nepečenog, oljuštenog suncokreta
biozačin, morska so, mleveni biber
malo ulja
Prodinstati na malo ulja parčiće piletine na jakoj vatri uz stalno mešanje (2 do 3 min). U vatrostalnu posudu, malo nauljenu, poređati meso, posuti suncokretom i listićima šampinjona. Začiniti, pa peći u zagrejanoj rerni na 220 °C oko 15 min. Preliti umućenim jajima sa pavlakom, pa dopeći još 5 min da dobije zlatno-žutu boju.

3. Uštipci od tikvica i sira
Potrebno:
2 tikvice srednje veličine, narendane
veza peršuna, sitno seckanog
1 jaje
100 gr tvrdog sira (trapist ili kačkavalja)
brašna 6 kašika
1 kesica praška za pecivo
biozačin
ulje za prženje
za preliv:
100 gr slatke pavlake
2 kašike mirođije, sitno seckane
malo morske soli
Umutiti jaje, posoliti, dodati rendane tikvice, rendani sir, biozačin, peršun i brašno sa umešanim praškom za pecivo (brašna treba dodavati toliko da masa bude srednje gustine, kao za obične uštipke). Vaditi malom kašikom i pržiti na vrelom ulju. Vaditi šupljikavom kašikom na kuhinjske papirne ubruse da pokupe višak ulja. Servira se sa prelivom od pavlake i mirođije.

4. Kupus salata sa leblebijama
Kupus izrendati na jako sitne rezance, posoliti i ostaviti da odstoji najmanje pola sata. Začiniti uljem, sirćetom i posuti pečenim leblebijama.

5. Brownies sa malinama
Potrebno:
5 jaja
200 gr čokolade za kuvanje
200 gr zaleđenih malina
175 gr putera
150 gr šećera
100 gr brašna
kesica i po praška za pecivo
malo soli
Umutiti belanca i žumanca posebno. Otopiti na laganoj vatri puter i čokoladu. U posebnom sudu pomešati šećer, so i brašno sa praškom za pecivo. Sjediniti sve sastojke lagano mešajući, pa usuti u tepsiju predhodno namašćenu uljem i posutu brašnom. Po testu pobacati zaleđene maline i peći na 180°C 20 do 30 min. Kolač seći kada se dobro ohladi. Kolač se može preliti otopljenom čokoladom ili umućenom slatkom pavlakom.





8 коментара:

  1. Sta drugo reci,nego wow!Obozavam tikvice u svim oblicima,a tek kombinaciju cokolade i maline.....mmmm!

    ОдговориИзбриши
  2. Ah, donna-k, dobrodosla u klub obozavalaca navedenih ...

    ОдговориИзбриши
  3. Prvo,fotografije su predivne.
    Znate da sam i ja fan browniesa,vasi izgledaju vise nego odlicni,a verujem i osvezavajuce.
    Tikvice volim,te ce mi dobro doci ivi recepti!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala, Vera! Nedavno sam komentarisala Vas kolac(brownies sa bananama) i napomenula da sam ga istog dana pravila i ja, ali sa malinama. Da ne bi bilo da sam samo napisala, ovog vikenda sam ga opet pravila i fotkala, na opstu radost svojih ukucana (ne osta ni mrve...)

    ОдговориИзбриши
  5. Sa uzivanjem, Vera...Sledeci put ide nesto sa plavim patlidzanom, obozavam ga!

    ОдговориИзбриши
  6. I ja volim najviše pijace u ovo doba godine, potpuno su šarene i predivne i za oko. Tikvice obožavam u svim varijantama, a maline nešto malo manje.

    ОдговориИзбриши
  7. Sugar Kane, tikvice su sjajne, u svim varijantama:niskokaloricne su, pune vode i minerala...Licno, najvise volim musaku, ali je gnjavaza pohovanje, po ovoj vrucini. Ja obicno, kad sam jako, jako raspolozena ispohujem gomilu tikvica, zaledim pa onda koristim po potrebi.

    ОдговориИзбриши