среда, 15. април 2009.

FILE U TESTU



Trgla sam se iz sna naglo, zbunjena, usplahirena…
On je tu, vratio se. Pokrenuh noge s mukom. Spustih ih na pod, onako otežale, bolne. Krenuh prema njegovoj sobi. Vrata su poluotvorena, ali ne dovoljno da se uvučem u sobu. Gurnuh ih lagano, oprezno, s grčem na licu. Naravno, opet su počela da škripe. Moram ih kasnije podmazati, pod uslovom da nadjem onu tečnost, kako li se zove?
Kovrdje njegove svuda po jastuku, noćas nije vezao kosu . Kako je lep! Zajahao je ćebe, jedna noga je nepokrivena , ogoljena muška noga, sa svetlim, plavim maljama . Gledam kao opčinjena u njegovu maljavu, mišićavu nogu. Pod kosim trakama svetlosti što se stidljivo gura s mrakom sobe vidim ga kako lagano, ravnomerno diše . Prilazim mu oprezno, na prstima, dok mi bol para listove. Upala mišića, a nijedan Andol u kući, kakva glupost! Pa tako mi i treba, kad sam skoro celu noć ispod prozora terase, na hladnom betonu, čučala i osluškivala njihov razgovor. Kakva ironija! Ne mogu se setiti nijedne reči, nijedna njihova suvisla rečenica mi ne osta u glavi. Što bi on rekao Džaba ste krečili ! Gledam u njegove šake, skoro devojačke, u nežne dugačke prste , pa u gusti splet plavih vena i na kraju veoma, veoma tanke zglobove. Ove su ruke samo za fine stvari stvorene! Dok setno razmišljam da li će tako i biti, on se meškolji. Uvlači nogu ispod pokrivača. Trgoh se unazad. Kao da je osetio moje prisustvo. Ne svidja mi se ta njegova srebrna mindjuša u jednom uhu. Ja nikad nisam imala želju da probušim uši, a on tako jednostavno reče jedne večeri: Sutra me Nina vodi kod neke svoje prijateljice da mi probuši uho. Znaš, veoma je važno ko će to da učini. Higijena i slično. Kapiraš ?
Kapiram.
Ali i ne kapiram.
Uzdahnuh i krenuh prema vratima. Na pola puta me stiže njegov glas: Dobro jutro, mama !

Ovaj je post posvećen mom starijem sinu. Napisan je davne 1994.godine. Recept jela koji vam danas nudim je njegov. Mislim da ćete se složiti sa mnom, da je učenik nadmašio učitelja.

SVINJSKI FILE SA BUKOVAČAMA U TESTU
Potrebno za testo:
15 gr svežeg kvasca
500 gr brašna
100 gr mlakog ulja
100 gr mlakog mleka
malo morske soli
1 kašičica šećera
50 gr otopljenog margarina
Potrebno:
dva svinjska oveća filea
500 gr bukovače
1 glavica crnog luka
Začini:
estragon, bosiljak, majčina dušica, suva nana, majoran, peršun
bio začin
morska so
beli biber
ulje
1 žumance
Priprema:
U zašećereno mlako mleko sipati kvasac da naraste. U brašno umešati so, dodati ulje i dignuti kvasac. Dobro umešati i uraditi testo, pa ostaviti da naraste. Za to vreme, naseckati sitno crni luk, propržiti ga i dodati oprane i na
trake isečene pečurke. Prodinstati nekih 10 min, dodati bio začin i biber. Ohladiti. File oprati i utrljati mešavinu začina. Spustiti meso u nauljen pleh i peći ga na 220°C otprilike 5 do 10 min. Izvaditi file da se ohladi.
Naraslo testo podeliti na 12 manjih loptica, pa svaku oklagijom razvaljati i između svake premazivati otopljenim margarinom. Napraviti dve jufke po 6 korica. Razvući jufku, na nju staviti ohlađene pečurke, spustiti file i smotati kao rolat. Premazati umućenim žumencetom i peći u zagrejanoj rerni na 220°C 15 min. Pred kraj pečenja smanjiti na 150°C i peći još 5 min.
Seći na komade tek kada se file prohladi.
Napomena: ukoliko nemate vremena za razvijanje testa, možete koristiti gotovo lisnato testo.
Vreme pripreme: 1 h

2 коментара:

  1. Divna prica :) Kao poglavlje iz neke knjige, fantasticno. A recept izgleda jako ukusno :)

    Pozdrav za tebe i za sina :)

    Mirjana

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na pozdravima, Mirjana.
    U pravu si, recept je odlican, a jelo veoma ukusno i lako se sprema ( naravno, ako se priprema sa gotovim lisnatim testom ).

    ОдговориИзбриши