четвртак, 05. март 2009.

KUD PLOVI OVAJ BROD

Osetiš tako, s vremena na vreme, svu uzaludnost svog , bezmalo neprekidnog koprcanja u vremenu sadašnjem, uz veniš ispran pogled na prošlo, bez jasne nade za buduće …

Dok upadaš u sopstvene zamke… Dok kusaš svu bljutavost lično spremljenog čorbuljaka … Povremeni tektonski poremećaji samo na kratko uzburkaju mirnu površinu, namreškaju tvoje uglačano ogledalo i onda vrate sve na staro. Mlaki, uzaludni pokušaji! Tvoje now dobro zna kad i kako da te vrati u dosadnu kolotečinu…


Ozbiljno, moraš da se pitaš: kome su još potrebne balade rashodovanih remorkera? Rashodovani remorkeri, šta su? Pa znate: to su oni mračni, zguljeni i izraubovani tegljači što praznih paluba i krma, zevajući svojom neprisutnošću, stoje duboko zaglibljeni u prljavim rukavcima moćne reke. Bezdušno iskorišćeni...Bezobrazno nepotrebni...Samo za staro gvožđe... Čekaju testere i brusilice za seču i rashod...


I gde to ledolomci uplovljavaju u sunčane, tople luke – s nadom u nove početke? A osmehnute devojke ih na prozorima kamenih, belih kuća čekaju raširenih ruku, sa vencima mirisnog cveća oko vrata? Dođavola, moj se vokabular slatkih reči već izlizao: ne umem, dostojno priči, dočarati tu sliku sreće, lepote i nade!


Zar vreme parnjača nije prošlo? Ispustio si, odavno, svu paru iz svog malog, zatvorenog radnog sistema. Okrećeš klipove na suvo, u prazno. Čak ni zvuka sirene sa komandnog mosta se više ne sećaš!


Izdišeš po sopstvenim plićacima, vapijući za zadnjim smislenim dubinama. Grčevito se hvataš za bilo koju lepotu oko sebe, opirući se bezdušnosti i neprihvatanju.
Tvoj mali doprinos se ismeva.
Tvoji vapaji su potisnuti njihovim zevom.
Tvoja prisutnost se ignoriše.

Izgleda, tvoj brod nije našao pravu luku.

2 коментара:

  1. Slikovito,nadahnuto i lepo,vidim sliku ispred sebe,da sam malo vise u kondiciji napravila bih par crteza,akvarela,nebi li tako docarala providnu tezinu znacenja ovih reci.Divno.
    Ajde da vidim hoce li mi i ovaj blokirati?Ciao,Sandra

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, Sandra. Drago mi što moja priča, koju sam u jednom mahu ispričala - ispevala, kod tebe stvara slike. Ma, vratićeš se ti u kondiciju, brzo! Pozdrav.

    ОдговориИзбриши